Ötletek, tippek az esküvőd megszervezéséhez!

Hogyan válasszatok esküvői helyszínt?

Életre szóló párunk kiválasztása után a legelső lépés a megfelelő esküvői helyszín megtalálása. Ez logikus, hiszen a Nagy Nap csak egyszer van az életünkben, és nem mindegy, hogy azt milyen körülmények, milyen külsőségek mellett és milyen színvonalon éljük meg. És persze, az is fontos, hogy a rokonok, a barátok és ismerősök hogyan fognak a MI ESKÜVŐNKRE emlékezni, és ha az esküvők/lagzin fotók, netán videók is készülnek, az sem mindegy, hogy ezeken mi örökítődik meg.

Az esküvői helyszínt éppen ezért a legfontosabb elsőként, kellő időben, ha úgy tetszik, mások orra előtt lefoglalni, hiszen a jó esküvői helyszínek sokszor már előre egy évvel foglaltak.

A helyszín kiválasztásánál nyilván a pénztárcánk is szerepet játszik, de sokszor az árak csalókák az első pillanatra, ezért nagyon fontos, hogy csak akkor döntsünk, ha az összes szempontot mérlegeltük. Miket is vegyünk figyelembe?

Az esküvői helyszín lehetőleg a város zajától távolabb, zöldövezetben legyen, ahol megpihen a szem, megnyugszik a lélek, és az emberek fogékonyabbak az ünnepi pillanatokra.

Olyan helyet célszerű választani, ahol az anyakönyvvezető tart helyszíni esküvőt. Egyszerűbb ugyanis, ha csak egy személy szállításáról kell gondoskodni, mint a több tíz fős násznép mozgatásáról. Ez természetszerűleg párosul azzal, hogy a helyszíni esküvő körülményei sokkal elegánsabbak, és egyedibbek, mint a hivatalié.

Ma már arra is van lehetőség - a katolikus egyházat kivéve -, hogy a polgári szertartást követően az egyházi esküvő is a lagzi helyszínén legyen megtartva. Sok lelkész e ma még ritka lehetőségnek kifejezetten örül, nekünk pedig különleges élményt jelent. Ha azonban ragaszkodunk az egyházi esküvőhöz, olyan helyszínt válasszunk, amelynek közelében van a felekezetünknek megfelelő templom és a távot akár gyalog is megtehetjük.

A helyszíni esküvő előnye, hogy a násznép jobban szervezhető, részükre vendégváró falatokkal kedveskedhetünk, ami oldja a feszültséget, a várakozások alatti szünetben szóló zene kerti-parti hangulatot teremt, és a vőfély is itt lehet igazán elemében.

Ha olyan vendégeink is vannak, akik elszállásolást igényelnek, ezt is figyelembe kell venni. Mindenkinek egyszerűbb, ha az esküvő/lagzi helye és a vendégek szállóhelye azonos, vagy közeli helyen van.

Figyelni kell arra is, hogy a helyszínen elférnek-e kényelmesen a vendégek, illetve van-e arra lehetőség, hogy szabadban (is) tartózkodjanak.

Most, hogy a dohányzási tilalom éltbe lépett, felértékelődtek azok a vendéglátóhelyek, amelyek tudnak kerti esküvőt és éttermi lagzit is lebonyolítani. A lakodalmas vacsora ugyanis kb. 2 órát vesz igénybe, az ezt követő táncmulatság pedig legalább hajnal 4-ig szokott tartani. Így azok, akik dohányoznak, a kerttel rendelkező esküvői helyszíneken továbbra is jól fogják érezni magukat, hiszen természetes módon elkülönülhetnek a nemdohányzóktól, akik ennek szintén nagyon örülnek.

Arra is vigyázni kell, hogy a vendéglátóhelynek legyen "B" megoldása arra az esetre, ha olyan pechesek lennénk, és a legrosszabb pillanatban vagy éppen aznap tartósan eleredne az eső. Lehetőleg kerüljük a sátras megoldásokat, mert itt ugyanúgy elázhatunk a befújó szél miatt, mintha a szabad ég alatt lennénk.

Ugyanez vonatkozik az éjszakákra is. Ne feledjük: a sátras lagzik évadja legfeljebb július - augusztus, hiszen az éjszakák lehűlnek, más hónapokban pedig a hideg miatt hamar vége lesz a lagzinak, hiszen fázni senki nem szeret.

A költségek tekintetében az is előny, ha a vendéglátóhely vállalja a kert és a lagzis terem dekorálását, hiszen így egyrészt egy áttételes tárgyalással, macerás munkamenetek összehangolásával kevesebb lesz, másrészt a saját dekoráció jóval olcsóbb, mintha erre külön céget fogadnánk.

Ügyeljünk arra is, hogy a gépkocsik parkolása vendégeink számára ne okozzon gondot akkor sem, ha a hajnali órákban kell távozniuk. Legjobb, ha az általunk választott vendéglátóhely saját őrzött parkolóval rendelkezik, ahol - ha szükséges - még egy autóbusz is elfér.

Hogyan találjuk meg az ideális helyszínt? A legfontosabb: a jó lagzis helyek híre szájról szájra jár. A legjobb, ha összegyűjtjük barátaink, ismerőseink ajánlatait, azokét, akik dicsérik a konyhát, a személyzetet, a lebonyolítást, a hangulatot, majd magunk járunk utána a dolognak.

Persze, még jobb, ha személyes tapasztalataink alapján már előre kinézzük a helyet, és amikor eljön az ideje, magunknak is azt választjuk.

Az internet korában ez a helyzet is egyszerűbb, hiszen az a vendéglátóhely, amely esküvők és lagzik lebonyolításával foglalkozik, bizonyára rendelkezik saját honlappal, és a megfelelő keresőkkel könnyen ráakadhatunk azokra, akiket aztán egy első rosta után érdemes is személyesen felkeresni.

És rólunk, esküvőszervezőkről se feledkezzetek meg, hiszen mi azon vagyunk, hogy gazdag ismereteink és tapasztalataink alapján a figyelmetekbe ajánljuk azokat, akik hozzásegítenek ahhoz, hogy a MI Nagy Napunk legyen a legszebb, a legtökéletesebb és a legemlékezetesebb.

Ha egy olyan esküvői helyszínt kerestek, amely a fent leírtaknak maradéktalanul megfelel, akkor bátran ajánljuk a gyönyörű környezetben fekvő Fridolin Fogadót.

FRIDOLIN FOGADÓ

Egy mesés hely, meglepetések és rejtett költségek nélkül!

Mindenki azt szeretné, hogy esküvője elegáns, lagzija vidám, a Nagy Nap pedig felhőtlen és emlékezetes legyen, de ne kelljen érte többet fizetni, mint amennyi feltétlenül szükséges. Ti is?

Mi pedig azért vagyunk, hogy mindez így legyen.